גם אם לא חוויתם את זה בעצמכם (למזלכם), כנראה שאתם מכירים לפחות אדם אחד שהלב שלו נשבר כתוצאה מהאהבה נכזבת. קשר שמתחיל בצורה טובה עם הרבה התרגשות ופרפרים, נגמר מסיבות כאלו ואחרות כאשר צד אחד מביא אותו לסיומו, ומותיר את האדם השני עם תחושה של חוסר, נטישה, פגיעה ועלבון. במקרים רבים אנו נוטים לראות במקרים הללו עניין רגשי ותו לא, תחושה לא נעימה שתחלוף עם הזמן ושההשלכות שלה הן נפשיות בלבד. חשוב מאד לדעת שלא כך הדבר, וכי תסמונת הלב השבור היא תופעה מוכרת וידועה בעולם הרפואה עם השלכות פיזיות של ממש שיש להתייחס אליה בצורה כזאת. אם חוויתם שברון לב בעצמכם, אתם וודאי מכירים את התחושה הפיזית המתלווה למצב הזה ואנו רוצים להסביר יותר לעומק את התופעה וההשלכות שלה.
מהי תסמונת הלב השבור?
מדובר למעשה על מצב רפואי שנגרם בעקבות פרידה (זה יכול להיות סיומו של קשר רומנטי, אך גם אובדן של אדם קרוב, חפץ, בעל חיים או כל פרידה שהיא) שבא לידי ביטוי בהיחלשות זמנית אומנם, אך משמעותית למדי של שריר הלב המחייבת אותו לעבוד בצורה מאומצת יותר מהרגיל. במקרים רבים היא מתרחשת על רקע של לחץ פיזי ונפשי לצד הפרידה ובאופן מפתיעה היא עשויה להתרחש גם באירועים משמחים כמו מסיבות הפתעה או זכייה בפרסים שונים. התסמונת תוארה לראשונה בשנת 1990, אך בשנים האחרונות ישנה עלייה משמעותית באבחון שלה בשל התקדמות של בדיקות ואבחונים רפואיים מסוגים שונים. אם אתם רוצים ללמוד עליה יותר לעומק, פודקאסט שעוסק בנושא יאפשר לכם להבין אותה בצורה ברורה ביותר, שווה להאזין.
מה הקשר בין לחץ נפשי לפעילות הלב?
לחץ נפשי, דהיינו סטרס – הוא תגובה פיזית של הגוף למצבים שנתפסים על ידו (כלומר על ידינו) כלא שגרתיים ולא נורמליים. חלק מהעניין הזה הוא ייצור של הורמונים וחלבונים שמטרתם להתמודד עם הבעיה. אחד מהם הוא האדרנלין שמגיע באופן מפתיע ומיידי ללב בכמויות גדולות מה שגורם להיחלשות שלו כתוצאה מכך.
איך זה בא לידי ביטוי?
העניין שעשוי להיות די מבהיל לפעמים, הוא שהסימפטומים של תסמונת הלב השבור דומים למדי לסימפטומים של התקף לב ואנו מדברים על דברים כמו כאבים בחזה, הזעה מוגברת וקשיי נשימה. עם זאת, בניגוד למקרים של התקף לב בהם רואים את העורקים המספקים דם ללב כשהם חסומים או צרים למדי, תופעה שהיא כמובן מסכנת חיים, בתסמונת הלב השבור לא רואים את זה.
אז מה עושים כאשר חווים את זה?
ובכן, בכל מצב של הופעות הסימפטומים הללו חשוב לגשת לרופא, לבחון את הבעיה ולשלול את האפשרות כי מדובר על התקף לב או בעיה רפואית אחרת. האבחון כולל בדרך כלל בדיקות כמו א.ק.ג, אקו לב ובדיקות דם שונות לבחינת אנזימי הלב.
האם זה עשוי להיות מסוכן?
ברמה העקרונית, בגלל השינוי בפעילות הלב ישנו סיכוי לתופעות כמו אי ספיקת לב, לחץ דם נמוך והפרעות קצב שעשויות להיות מסכנות חיים. עם זאת אלו הם בהחלט המקרים הנדירים יותר ועם טיפול מתאים אפשר להרגיש טוב בתוך מספר ימים.
האם אפשר למנוע את זה?
ובכן – במקרים של פרידה או טראומה נפשית משמעותית, לא תמיד ניתן יהיה למנוע זאת. עם זאת, טיפול פסיכולוגי, רכישת הרגלים טובים כמו אכילה מסודרת או שינה טובה ומדיטציה יפחיתו את הסיכויים משמעותית.
רק בריאות!
**המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.