אם אתם מחפשים מזון בריא שאינו רווי בשומן ובעל ערך קלורי נמוך, הגעתם למקום הנכון. קבלו את כל מה שחשוב לדעת על פסטרמה.
פסטרמה – מה זה בכלל?
פסטרמה היא למעשה נתח בשר כבוש או מעושן שניתן להגיש אותו חם או קר. התצורה הזו נולדה מתוך הצורך לשמר את הפסטרמה שאורך זמן, בתקופות שבהן לא היה ניתן לשמר מזון במקררים. בתוך כך, ייבשו את נתחי הבשר מהנוזלים שלהם על מנת לשמר אותם כמה יותר זמן, ממש כמו שעשו עם הפסטרמה. כך למעשה מקבלים נתח בשר מעושן פרוס, דק, יבש, כמעט ללא שומנים ועם ערך קלורי נמוך מאד שעליו נפרט בהמשך.
מה המקור של הפסטרמה?
אמנם רוב האנשים חושבים שהפסטרמה נולדה ברומניה, אך האמת היא שהמקור שלה הוא בכלל בטורקיה. בטורקיה למעשה פותחה לראשונה השיטה של כבישת נתחי בשר מתוך הצורך לשמר אותם לאורך זמן. לישראל הגיעה הפסטרמה באמצעות העלייה היהודית מאירופה, במיוחד מרומניה, ולא בכדי הפסטרמה הרומנית היא אחת הנפוצות בארץ.
איך מכינים פסטרמה?
על מנת להכין את הפסטרמה יש לכבוש את נתח הבשר במלח בישול ולייבש אותו. לאחר מכן, יש לתבל את נתח הבשר בתבלינים שונים כמו בפלפל שחור, שום ופפריקה. לאחר התיבול יש לעשן את הנתח עד לקבלת התוצר המוגמר. ברוב ארצות העולם מכינים את הפסטרמה מבשר בקר שמן מהחזה, אך יש ארצות שבהן מכינים את הפסטרמה מבשר כבש ואפילו בשר חזיר, כמו ברומניה למשל.
מה הערך התזונתי של הפסטרמה?
נתח הפסטרמה מכיל אחוזי שומן נמוכים מאד, עד 3% שומן לכל היותר. בתוך כך, הפסטרמה הפכה לנפוצה במיוחד בקרב מי שמבקש לאכול מזון טעים שאינו עשיר בשומנים שעלולים להצטבר בדם, במיוחד בקרב חולי לב. בנוסף, גם הערך הקלורי של הפסטרמה הוא נמוך יחסית, מקסימום 40 קלוריות לפרוסה, שזה כמובן יתרון משמעותי מאד בעבור מי שמבקש לשמור על משקל גוף תקין. זו בדיוק הסיבה שבגינה הפסטרמה הפכה לנפוצה מאד בשנים האחרונות, היא גם מאד טעימה וגם ניתן לאכול אותה ללא חשש לנזקים בריאותיים.
כך תשלבו את הפסטרמה בחיים שלכם
זה נכון שלפעמים הכי כיף להכניס את נתחי הפסטרמה לתוך פיתה טרייה, למרוח חומוס וחריף ולהתפרע על זה. עם זאת, זו בהחלט לא התצורה היחידה שבה תוכלו לצרוך את הפסטרמה. מכיוון שלא צריך לבשל את הפסטרמה, תוכלו להוסיף אותה בקלות כמעט לכל ארוחה וליהנות ממנה מאד גם בדרכים אחרונות.
אחת האופציות היותר טובות לשילוב של נתחי פסטרמה היא במוקפץ. מוסיפים את הנתחים לווק לאחר הבישול, הפסטרמה מקבלת את הטעם של הרטבים השונים של התבשיל וזה פשוט חגיגה שלמה. אופציה נוספת היא לשלב את נתחי הפסטרמה בסלט הירקות שלכם, אתם לא מאמינים כמה זה משדרג אותו. מוסיפים את הנתחים בתצורה של רצועות קטנות לסלט ומקבלים ממש סוג של סלט עוף ביתי, מושלם.
רוצים ממש להתפרע? אם אתם אוהבים שקשוקה, נסו להוסיף לה נתחי פסטרמה דקים. הנתחים הללו יקבלו את הטעמים והניחוחות של השקשוקה, ניגוב קל של הצהוב של הביצה עם פיסת פסטרמה ואתם מקבלים את המנה המושלמת. כמובן שתוכלו להתפרע עם הפסטרמה כראות עיניכם, תוכלו להוסיף אותה לחביתה או לכל מאכל אחר שאתם חושבים שבו היא תשתלב טוב.
לסיכום
אין ספק שבשנים האחרונות הפסטרמה הפכה למאכל נפוץ מאד בעולם ובישראל, בין השאר בשל הערך התזונתי שלה ובזכות העובדה שניתן לשלב אותה כמעט בכל מאכל ללא בישול נוסף.