טריכוטילומניה או בשפה העממית תלישת שיער היא הפרעה נפשית אשר מאופיינת בדחף קבוע ובלתי מוסר לתלישה של שיער מאזור הקרקפת, גבות והגוף. למעשה, הסובלים מהתופעה נאלצים להתמודד לא רק עם ההשפעות של התלישה אלא גם עם מבטים מהסביבה, בעקבות התקרחות שנוצרת כתוצאה מתלישת השיער. עד לפני מספר שנים, ההנחה הרווחת של עולם הפסיכיאטריה התייחס לתופעה הזו בתור שיגעון ולכן הגדיר אותה בתור מניה, אולם כיום מבינים בקהילה הרפואית כי מדובר בחוסר יכולת לשלוט על הדחפים ולמעשה יצירה של הרגל שפוגע באופן ממשי באיכות החיים של גברים ונשים אשר מאובחנים עם תלישת שיער.

מה חשוב לדעת על התופעה?

בשנים האחרונות המודעות לגבי התופעה עלתה, לא מעט בזכות נשים וגברים שהחלו להופיע בתקשורת ולספר אודות ההשפעה של ההפרעה על חייהם.  חשוב בהקשר זה להזכיר כי תופעת תלישת שיער שנפוצה באופן מפתיע אצל נשים ואצל גברים באופן שווה יכולה להתפתח גם בגילאים צעירים מאוד, באופן לא מודע אולם ככל שמתבגרים התהליך של תלישת השיער מתבצע מתוך מודעות ורצון ליצור הקלה בעקבות חרדה, דיכאון או מצבים טראומתיים. מחקרים שנערכו בתחום מצאו כי התופעה מתרחשת גם על רקע גנטי וסביבתי, כאשר חלק מהאנשים שסובלים מההפרעה מודעים לעצם התלישה ואילו אחרים עושים זאת באופן לא מודע כמו למשל בזמן צפייה בטלוויזיה. מעבר למרכיב הנפשי, לתלישת השיער יש גם משמעות מבחינה פיזית וזאת בשל הצטלקויות באזור הקרקפת אבל גם לבעיות בריאותיות בקיבה, בעקבות אכילה של השערות. מדובר בתופעה משנית שמתרחשת אצל 20% מהסובלים מטריכוטילומניה ובהתאם לכך עלולים לפתח מצב של חסימת מעיים לצד ירידה דרסטית במשקל. ההשפעות של התופעה הן הרסניות גם מבחינה חברתית בשל תחושת הבושה, ועל כן מבוגרים כמו גם ילדים עשויים לבודד את עצמם מהחברה או לנסות להימנע ממפגשים בעקבות חוסר היכולת להימנע מפעולת תלישת השיער.

תלישת שיער (טריכוטילומניה): כל מה שצריך לדעת על התופעה

כיצד מטפלים בתלישת שיער?

התופעה של תלישת שיער יוצרת תחושה של חוסר אונים, בושה וכן פוגעת בדימוי ובביטחון עצמי. הפנייה לסיוע מתבצעת לרוב בעקבות תגובות מהסביבה הקרובה, אולם לעיתים מתרחשות בעקבות מצוקה נפשית עמוקה, ובמצבי לחץ. הטיפול הנפוץ והמתקדם ביותר לטיפול בתופעה הוא טיפול התנהגותי-קוגניטיבי. מדובר בטיפול שנועד להחזיר את השליטה ולעצור את התופעה של תלישת השיער. במסגרת הטיפול מקבלים מבוגרים כמו גם ילדים המאובחנים עם התופעה כלים התנהגותיים אבל גם רגשיים לטובת עצירת ההתנהגות ההרסנית הזו. במישור הרגשי לומדים מטופלים כיצד לזהות את הרגשות שמציפים אותם, ואיך לפרוק אותם בצורה יעילה יותר מאשר תלישת השיער. במישור ההתנהגותי לומדים כיצד ליצור תחליף לפעולת התלישה באמצעות אביזרים שונים כמו למשל כפפות על הידיים שימנעו את פעולת תלישת השיער או לחילופין התנהגויות אחרות כמו למשל יציאה מהבית לפעילות ספורטיבית כמו לחיצה על כדור. מדובר בטיפול בעל שיעור הצלחה גבוה ביותר והוא מאפשר למטופלים לקבל כלים אפקטיביים לטובת שינוי דפוסי החשיבה שמובילים להתנהגות שלילית בדמות תלישת שיער שיוצרת תחושה של הקלה זמנית.

לסיכום, תופעה של נשירת שיער היא תופעה שמשפיעה הן ברובד הנפשי אבל גם ברובד פיזי. תחושת הבושה וההסתרה משפיעים על היכולת של הסובלים מתלישת שיער להתמודד ולפנות לטיפול, אלא רק אם הם הרגישו כי הגיעו למוצא אחרון. אם אתם או בני משפחתם סובלים מהתופעה, זה הזמן לפנות לקבלת טיפול מתקדם כמו טיפול CBT וכן לבחון אפשרויות טיפול נוספות כמו למשל טיפול פסיכיאטרי ממושך, מתוך מטרה לאתר את מקור החרדה והתחושות הנלוות לתלישה ובהתאם לכך ליצור דפוסי התנהגות מקדמים שיובילו ליצירה של איכות חיים משופרת.