רוח היהדות: תפקיד המזוזה בשמירה עלינו ועל ביתנו

מזוזה

מזוזה

קביעת המזוזה היא אחד המנהגים והמצוות הכי נפוצות אפילו בקרב מי שלא שומר על כל תרי"ג המצוות. כמעט כל יהודי באשר הוא קובע על משקוף ביתו מזוזה ובכך מסמל שמדובר בבית בו מתגוררת משפחה יהודית. את המזוזה אנחנו מצווים לקבוע בכל משקוף בבית המגורים מלבד בחדרים קטנטנים, בחדרי השירותים, המקלחת ודומים להם. המזוזה תיקבע על משקוף ימין בחלקו העליון. היא בנויה מבית מזוזה ומקלף אשר עליו כתובות הפרשיות. המנהג הזה נראה לכולנו כל כך מוכר אבל האם עצרתם פעם וחשבתם מה המקור שלו? מהי הסיבה בגינה אנחנו קובעים את המזוזה? המשיכו לקרוא וננסה לענות על השאלות הללו ועוד כמה.

תכולת המזוזה והמקור למנהג

בכדי להבין את מקור המנהג ואת תפקידה, יש להבין קודם כל מה היא מכילה. בתי המזוזה שמותקנים על המשקוף אינם עיקר העניין כמובן. הם רק תיבה קטנה אשר מגנה על הקלף עצמו. הקלף הזה צריך להיות עשוי מעור של בהמה, כלומר קלף אמיתי. עליו כתובות הפרשיות באופן ידני לפי הלכות מאד מפורטות אשר נלמדות על ידי מי שמומחה לכך. אותו אדם שכותב את קלף המזוזה נקרא סופר סת"ם. זאת מכיוון שהוא גם כותב ספרים ותפילין. כך מתחברת מצוות המזוזה לעוד שתי מצוות בהן אנחנו יוצרים קשר אישי עם כתבי הקודש של היהדות ומחזיקים אותם קרוב לליבנו, בביתנו וכמובן בארון הקודש בבית הכנסת.

על קלף המזוזה כתובות שתי פרשיות: 'שמע ישראל' 'והיה אם שמוע' מחומש דברים. מקור המצווה הוא בשני מקומות בספר דברים. בפרק ו' :"וְהָיוּ הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיּוֹם עַל לְבָבֶךָ […] וּכְתַבְתָּם עַל מְזוּזֹת בֵּיתֶךָ וּבִשְׁעָרֶיךָ." ובפרק י"א: "וְשַׂמְתֶּם אֶת דְּבָרַי אֵלֶּה עַל לְבַבְכֶם וְעַל נַפְשְׁכֶם […] וּכְתַבְתָּם עַל מְזוּזוֹת בֵּיתֶךָ וּבִשְׁעָרֶיךָ. לְמַעַן יִרְבּוּ יְמֵיכֶם וִימֵי בְנֵיכֶם עַל הָאֲדָמָה אֲשֶׁר נִשְׁבַּע ה' לַאֲבֹתֵיכֶם לָתֵת לָהֶם כִּימֵי הַשָּׁמַיִם עַל הָאָרֶץ."

המצווה של המזוזה מתקשרת ליציאת מצריים אז ביקש הקב"ה מבני ישראל לסמן את מקופי ביתם בדם בהמה בכדי לסמן למלאך המוות לדלג על בתיהם. המילה 'מזוזה' היא במקורה 'משקוף'.

משמעויות המזוזה

המזוזה מעלה מחקר ודיון רבים. יש גרסאות רבות באשר לסגולות שלה ולתפקידה בחיינו. התפקיד הראשון במעלה הוא כמובן מתוך כך שזוהי מצווה ומצווה יש לקיים. המזוזה היא דרך טובה לסמן לנו כיהודים את החלקים היותר חשובים, למעשה את הפרשיות אשר מדברות על בסיסי האמונה כמו קבלת האל ומושג השכר והעונש, שאולי לא מוכרים לכולם.

 

נוסף לכך, למזוזה מייחסים יכולת הגנה של ממש על הבית שלנו. יש כאלו אשר יבדקו את קלף המזוזה כל אימת שמשהו רע מתרחש או עלול להתרחש בבית. קלף המזוזה רגיש ללחות, לחום ולמזיקים שונים והוא יכול להיקרע או להתבלות. כאשר זה קורה, יש להחליפו. לעיתים, ניתן רק לתקן את הקלף באות אחת על ידי חיזוק שלה. הדבר צריך להתבצע על ידי סופר סת"ם כמובן. כאשר המזוזה נבדקה והיא כשרה ותקינה, היא תשמור על הבית מפני מזיקים שונים, כך לפי הקבלה.

לבסוף, יש למזוזה משמעויות סמליות הן לנו כדרי הבית והן לאחרים בסביבתנו. המזוזה מזכירה לנו את יהדותנו והמצוות אותן קיבלנו על עצמנו מעצם השתייכותנו לעם זה. לסביבה שלנו המזוזה מצביעה שזהו בית יהודי על כל המשתמע מכך: שמירה על מצוות וערכים יהודיים, ערכי משפחה וכו'.

 

חשוב לציין שגם מזוזות פנימיות בתוך הבית יש לבדוק אחת לתקופה מסוימת לפי ההמלצה והעצה של סופר הסת"ם או החנות ממנה רכשנו אותן.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
נגישות