ההשפעה של מוזיקה על מוח האדם היא אדירה. חוקרים מכל רחבי העולם מצאו כי למוזיקה יש השפעה על רמות הלחץ, האושר ואפילו על ריפוי הנפש. כיצד זה מגיע לידי ביטוי? להלן הפרטים.
מהם הטריגרים שעובדים על המוח שלנו? ובכן, מוזיקה!
אנחנו יודעים שמוזיקה עושה לנו משהו. אנחנו לא תמיד יודעים להסביר מה זה, אבל אנחנו יודעים שהאזנה למוזיקה משפיעה עלינו מבפנים. למעשה, מוזיקה יכולה להעצים מצב קיים או לשנות מצב רוח. כך לדוגמה, אם אנחנו רוצים לנקות את הבית אנחנו לא פעם נאזין למוזיקה מקפיצה שתכניס בנו מוטיבציה, ואילו במצבים עצובים נעדיף להאזין למוזיקה שקטה ונוגה. מוזיקה היא טריגר אדיר למוח מאחר והיא לוקחת אותנו למחוזות נוסטלגיים או אפילו רגשיים, ולכן מוזיקה מעבר להיותה צליל היא גם מראה לנפש האדם. אחת התאוריות שהתפתחו סביב הנושא של מוזיקה היא ההנחה כי מוזיקה היא סוג של דבק שמחבר בין בני אדם, וזאת בשל העובדה כי מדובר בשפה אוניברסלית. השינויים בין המקצבים הם כמו עלילה טובה של ספר או סרט שיכול לדבר לקהלים רבים, ולכן זמרים מצליחים הם זמרים שמצליחים לגעת בנפש ובהתאם לכך לעורר במוח אסוציאציות שמשפיעות באופן ממשי על המצב הרגשי כמו גם הגופני. כיום ניתן להאזין לרשת ג באינטרנט כמו גם לרשתות רדיו מכל העולם באופן נגיש, ובהתאם לכך לעודד את הפעילות המוחית – כפי שנסביר כעת.
עוררות מוחית ורגשית דרך האזנה למוזיקה
כמו לדוגמה שיר חופה. בניסוי שנערך לפני מספר שנים בארה"ב חוקרים רצו לבדוק אילו אזורים במוח פועלים בזמן שמאזינים לשירים שמעוררים זיכרון אוטוביוגרפי רגעים עצובים או שמחים בחיים. שירים שעוררו את הזיכרונות האוטוביוגרפיים כמו חופה או רגעים עצובים בחיים מפעילים את האונה המצחית במוח שהיא האונה הגדולה ביותר, ותופסת כשליש מהמנפח. מדובר באונה שמשפיעה על המערכת הלימפתית של הטווח הפנימי, קרי הרגשות שלנו. במסגרת המחקר נמצא כי המערכת הרגשית של המוח פעלה בזמן האזנה למוזיקה, ולכן באמצעות מוזיקה ניתן ליצור טריגר לזיכרון רגשי ואישי.
ריפוי לנפש – גם במחלות קשות
באלצהיימר לדוגמה, אנשים יכולים לזכור שירים מהנעורים – מדובר בזיכרון "השיא" שאותו ניתן לשלוף דרך המקצב של המוזיקה. מדובר בתיבת פנדורה אבודה של זיכרונות שהם לא נגישים בצורה מילולית, אך בהחלט מוזיקה ניתן להגיע לזיכרונות ואף ליצור תקשורת עם חולים. סרט תיעודי שנקרא "אני חי בפנים" וזכה בפרס הסרט התיעודי הטוב ביותר לשנת 2014 עסק בדיוק הנושא הזה. מדובר בסרט מעולה שמדגים בצורה מצוינת את היכולת של המוזיקה לתרום לריפוי הנפש, אך לא לגוף. אומנם מוזיקה לא יכולה לרפא מפני מחלות קשות אולם ניתן בהחלט לומר כי היא מסייעת לצורך התמודדות, ולכן לא נדיר לראות בבתי החולים
מפחית סטרס
הורמון סטרס (קורזיטול) יכול לגרום לבעיות לב, לחץ דם ואפילו למוות. בעידן שבו רבים מאיתנו חווים סטרס תמידי ההפרשה של הקורטיזול יכול להפוך לכרוני, ובהתאם לכך לפגום באופן ממשי בבריאות הגוף אך גם הנפש. מחקר שנערך בבריטניה בשנת 2014 נמצא כי אנשים שנכחו בקונצרט חוו ירידה דרמטית של בין 30%-40% בהפרשה של ההורמון בזמן האזנה ונוכחות בקונצרט שנמשכה גם שעות אחרי, ולכן מוזיקה מרגיעה וממתנת סטרס, בין אם מדובר במוזיקה קלאסית או אפילו במוזיקת רוק.
לסיכום, למוזיקה יש השפעה אדירה על החיים שלנו. דרך מוזיקה ניתן לתת מקום לרגשות ולתחושות, לברוח קצת מהמחשבות או אפילו לעורר תקשורת עם אנשים שקרובים או אפילו אנשים מכל רחבי העולם. מוזיקה היא מזור לנפש, ובעבור רבים – היא תרופה של ממש.