ישנם אנשים המסוגלים להירדם דקות אחדות לאחר שהניחו את הראש על הכר, ומנגד אנשים אשר כל ערב מתקשים להירדם או מתעוררים בקלות. בכמה צעדים פשוטים תוכלו לשפר את איכות השינה שלכם וליהנות משנת לילה רצופה ונעימה. במאמר שלפניכם נציג את כל מה שאתם צריכים לדעת על הרגלי שינה טובה ובריאה, מה עוזר ומה מפריע לישון.

תנאי השינה

התנאים של חדר השינה משפיעים מאוד על איכות השינה. חדר מואר למשל יפריע לכם להירדם, לכן מומלץ לישון בחדר חשוך, ובמידת הצורך אפשר להשתמש בווילונות חשמליים כדי להחשיך את החדר השינה. גם הטמפרטורה משפיעה על איכות השינה, וכדאי שחדר השינה יהיה ממוזג ונעים, ולהצטייד בפיג'מה נעימה ושמיכה קלילה או פוך בימי החורף.

אם אתם מתקשים להירדם אתם יכולים לשים ברקע מוזיקה נעימה שתעזור למוח ולנפש לעבור למצב מנוחה, ולהימנע משימוש במסכים כמו טלוויזיה ופלאפון, הידועים כמעוררים, כדי לשדר למוח שהיום נגמר והגיע הזמן לישון. בנוסף, חשוב לבדוק את איכות המזרן עליו אתם ישנים ולוודא שהוא נוח, שכן מזרן איכותי יביא לשינה איכותית ומספקת יותר.

היגיינת שינה

היגיינת שינה מורכבת ממספר פעולות המבוצעות לאורך היום, ובעיקר לקראת הלילה, כדי להכין את גופכם לקראת השינה. חשוב לבצע פעולות אלה ולהתמיד בהן, כדי שהגוף יתרגל לשעת שינה קבועה ובתנאים קבועים. היגיינת השינה משתנה בין אדם לאדם שכן לאנשים שונים יש הרגלים שונים, וכדאי להתאים אותה לצרכים האישיים שלכם. לרוב היגיינת שינה תכיל שעות קבועות של השכמה והשכבה, תפריט מסודר ותנאים נוחים שיקלו על גופכם לקראת השינה.

הרגלי אוכל ושתייה לקראת השינה

מה שאתם מכניסים לגוף במהלך היום ובעיקר לפני השינה, עשוי להשפיע על תהליך ההירדמות. ישנם מזונות שכדאי לצרוך לפני השינה כמו פסטה, אורז ותפוחי אדמה, אשר מתפרקים בקלות ומקלים על הגוף לקראת השינה. מזונות חריפים או בעלי שומן עלולים להקשות על ההירדמות, מפני שהם יוצרים רגישות בקיבה ומעירים את הגוף, לכן כדאי להימנע מהם בשעות הערב והלילה.

 

 

דבר נוסף שחשוב לשים לב אליו הוא השתייה. אצל רוב האנשים צריכה מוגברת של קפאין עלולה לגרום לתחושת עוררות כך שיהיה קשה להירדם, לכן מומלץ להגביל את צריכת הקפאין לאורך היום ולא לשתות קפאין אחרי שעות הצהריים. לעומת זאת, צריכת אלכוהול אולי עשויה לגרום לכם להרגיש עייפות, אך עלולה לגרוע מאיכות השינה ולגרום לשינה לא רציפה, לכן כדאי לצמצם את כמות צריכת האלכוהול ולשתות מים.

מה הקשר בין לחץ נפשי לשינה לא סדירה?

יש המצביעים על קשר ישיר בין המצב הנפשי לבין איכות השינה. אדם שסובל מלחץ או חרדה לאורך היום יחווה יותר קשיים בהרדמות בלילה, תחושת נמנום לאורך היום ואולי אף יצרוך קפאין או אלכוהול הידועים כפוגעים בטיב השינה. כדי להתגבר על בעיה זו, מומלץ לבצע הרפיה או מדיטציה לקראת השינה, לכתוב במחברת כדי לשחרר את המחשבות, או להשתמש בכלים כמו דמיון מודרך לקראת השינה. גם שיחה פתוחה וכנה עם אדם שאתם סומכים עליו יכולה לעזור בשחרור הלחץ, ושיתוף הפחדים והחששות לקראת השינה עשוי להפיג אותם במקצת.

לסיכום

איכות השינה מושפעת מגורמים רבים, כמו תנאי חדר השינה שלכם, תפריט מאוזן או מצבכם הנפשי. באמצעות מספר פעולות פשוטות והכנסת הרגלים חדשים לשגרת השינה שלכם, תוכלו להירדם יותר בקלות ולשמור על שינה רצופה לאורך הלילה, כך שתקומו בבוקר רעננים ואנרגטיים.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.