יצירתיות היא מיומנות קוגניטיבית חשובה בעבור ילדים, ולו כי היא מאפשרת להם לחשוב מחוץ למסגרת, למצוא בעצמם פתרונות לבעיות ובאופן כללי – מדובר במיומנות שמפתחת את דפוסי החשיבה באופן ניכר. כיצד תוכלו לפתח את היצירתיות בקרב ילדיכם? ריכזנו בעבורכם מידע חשוב בנושא, לצד טיפים מעשיים.

לעודד סקרנות ויצירה

ראשית נציין שילדים נתפסים כסקרנים במיוחד, ורצוי לסייע להם לעודד את יצר הסקרנות, ולאפשר להם להתנסות בשלל חוויות. ההכוונה ההורית עלולה להשפיע על התפתחות הסקרנות והיצירתיות של הילד, לטוב ולרע, ועל כן יש לתת לכך את מלוא תשומת הלב.

עבודות יצירה למשל הן דרך נהדרת ללמד את הילדים על יצירתיות וסקרנות, ולו באמצעות שימוש בחומרים ומרקמים שונים (נהדר גם לשיפור הוויסות החושי). מומלץ לאמץ חנות כמו גרפוס, המחזיקה מגוון רחב של חומרי יצירה, החל מנייר, דרך חימר קל ועד לפונפונים רכים. כמו כן, אפשרו לילד ליצור כיד הדמיון, והימנעו מהערות כמו: "השתדל לא לצאת מהקווים", "שמש היא בצבע צהוב ולא כחול" וכו', משמע, אפשרו לילדים להיעזר בדמיון, ולפרוץ את הגבולות של עצמם. הפעילות תאפשר להם לגלות את עצמם מחדש, למצוא דרכים לבטא את עצמם ובעיקר תאפשר להם ליהנות מפעילות כל כך חשובה וחיונית. מלבד זאת נציין כי יצירה עשויה לסייע גם בפיתוח המוטוריקה של הילד, והיא אידיאלית להתמודדות עם בעיות נפשיות שונות כמו מחשבות טורדניות וחרדה.

לצד כל מה שצוין מעלה, חשוב לאפשר לילדים להטיל ספק בדברים, ולמצוא פתרונות מקוריים בעצמם, כך למשל תוכלו לקרוא יחדיו סיפור, ולבקש מהילדים לחשוב על סוף אחר עבורו. זה יסייע לילדים להבין שיש דרכים נוספות להתמודד עם מצבים, והמצב המתואר בספר הוא לא הפתרון היחיד.

האם ניתן לפתח יצירתיות?

ללא תלות במערכת החינוך- כך תפתחו יצירתיות בקרב ילדיכם

יצירתיות בהחלט ניתן לפתח בגילאים צעירים, בעיקר בשל האפשרות לחוות, להתנסות ולנסות שלל דברים. יצירתיות תאפשר לילדים להיות תלמידים טובים בעתיד, ולו כי יגדלו להיות סקרנים, וירצו לחקור דברים באופן עצמאי, כמו גם לבטא את עצמם. מלבד זאת, היצירתיות תפתח אותם להיות מבוגרים יצירתיים (ואולי גם יזמים או בעלי עסקים) שיודעים למצוא פתרונות לבעיות בעצמם.

ומה לגבי יצירתיות במערכת החינוך? ובכן, המסגרות החינוכיות בהחלט עשויות לסייע לעידוד היצירתיות, אך בעולם שבו ילדים נמדדים לפי ציונים ויעדים, עובדים לפי הוראות מדויקות, ושיעורים מתקיימים בהתאם לזמנים ספציפיים – הקושי להתבטא ולהיות יצירתיים הולך וגדל. לכן, להורים יש חלק בלתי נפרד בתהליך, ומומלץ לשלב פעילויות שמפתחות את היצירה והדמיון בשעות הפנאי של הילדים.

שנסכם?

חשוב מאוד לעודד יצירתיות בקרב הילדים, ולאפשר להם להתנסות במגוון רחב של חומרים, מרקמים וחוויות, ולו כי במסגרות החינוך האפשרויות מוגבלות. התחילו בפעילויות יצירה ייחודיות, ומשם תוכלו להמשיך אל שלל הפעלות שיעודדו את הדמיון והיצירתיות של הילדים. בהצלחה!