קרטין הוא חלבון קשיח וחיוני המצוי באופן טבעי ברקמות רבות בגוף האדם, כגון שיער, ציפורניים ועור. בשנים האחרונות, זכה קרטין לפופולריות רבה בשל שימושיו המגוונים בתחומים שונים, החל מתוספי תזונה ועד למוצרי טיפוח לשיער. במאמר זה נעמיק בהרכב של קרטין, נסקור את המבנה המולקולרי המורכב שלו ונחשוף את תפקידיו הביולוגיים. בואו נתחיל!

מהו קרטין?

קרטין קיבל את שמו מהמילה היוונית "קרס", שמשמעותה קרן, המשקפת את נוכחותה במבנים חיצוניים קשוחים כמו קרניים ופרסות. הוא נוצר בתהליך שנקרא קרטיניזציה, שבו תאי אפיתל עוברים תהליך והופכים לקשוחים ולגמישים. מבחינה מבנית, קרטין מורכב משרשראות פוליפפטיד ארוכות ומפותלות העשירות בחומצות אמינו המכילות גופרית, במיוחד ציסטאין, היוצרות קשרים דיסולפידים ומספקות חוזק ויציבות למבנה שלו.

תפקידי הקרטין בביולוגיה

באורגניזמים ביולוגיים, קרטין ממלא מספר תפקידים חיוניים:

 

 

השימוש של קרטין

תכונותיו הייחודיות של קרטין הובילו לשימוש נרחב בו בתעשיות השונות:

היכן ניתן למצוא קרטין?

קרטין נמצא באופן טבעי בחומרים ביולוגיים שונים, כולל:

בתחום טיפוח השיער, מוצרים כמו טופיק לשיער – תכשיר פופולרי לשיער – צברו פופולריות בשל יכולתם כביכול לשפר את עובי ומלאות השיער. מוצרים אלו מכילים לרוב סיבים המופקים מקרטין אשר נצמדים לקווצות שיער קיימות, מסתירים אזורים דלילים ויוצרים מראה של שיער עבה יותר.

לסיכום

קרטין הוא חומר הנמצא בשימוש נרחב, בעיקר משום שהוא בעל יתרונות בריאותיים וקוסמטיים רבים. בתוספי תזונה, הוא עשוי לתרום לחיזוק השיער והציפורניים, לשיפור בריאות העור ואף להגביר את מסת השריר. במוצרי טיפוח לשיער, קרטין יכול להחיות שיער יבש ופגום, להעניק ברק ולחזק את השיער.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.