שוכחים לזכור: מהי דמנציה ומהן זכויות חולי דמנציה?

דמיינו שאתם מתעוררים בוקר אחד ומגלים שהעולם סביבכם השתנה מעט – פרצופים מוכרים נראים מוזרים והדרך למטבח שלכם מרגישה כמו דרך שמעולם לא עברתם בה. תרחיש מטריד זה משקף את המציאות עבור מיליונים הסובלים מדמנציה, מחלה שבה סובלים מתסמינים שונים של ירידה קוגניטיבית, כגון אובדן זיכרון ושיפוט לקוי, המפריעים לחיי היום-יום. דמנציה אינה מחלה ספציפית אלא קטגוריה רחבה המכסה מצבים כמו אלצהיימר, המשפיעה בעיקר על קשישים. מדובר בשינוי עמוק ביכולתו של אדם להתמצא בעולמו. מאמר זה מזמין אתכם להבין מהי דמנציה ולבחון את הזכויות והתמיכה העומדות לרשות חולים במחלה זו.

מהי דמנציה?

דמנציה מאופיינת בהידרדרות בתפקוד הקוגניטיבי מעבר למה שניתן לצפות מההשלכות הרגילות של הזדקנות ביולוגית. למרות שדמנציה משפיעה בעיקר על אנשים מבוגרים, היא אינה חלק בלתי נמנע מההזדקנות. המצב משפיע על זיכרון, חשיבה, התמצאות, הבנה, חישוב, יכולת למידה, שפה ושיפוט. הפגיעה בתפקוד הקוגניטיבי מלווה בדרך כלל, ולעיתים מקדימה, הידרדרות בשליטה הרגשית, בהתנהגות החברתית או במוטיבציה.

דמנציה נובעת ממגוון מחלות ופציעות המשפיעות בעיקר או באופן משני על המוח, כגון מחלת אלצהיימר או שבץ. זהו גורם מוביל לנכות ולתלות בקרב אנשים מבוגרים ברחבי העולם, עם השפעה רגשית, חברתית וכלכלית משמעותית, לא רק עבור אנשים החיים עם דמנציה אלא גם עבור המטפלים שלהם, משפחותיהם והחברה בכללותה.

התסמינים והסוגים

התסמינים של דמנציה יכולים להשתנות במידה רבה, אבל לפחות שניים מתפקודי הליבה הנפשיים הבאים חייבים להיפגע באופן משמעותי כדי להיחשב דמנציה: זיכרון, תקשורת ושפה, יכולת להתמקד ולשים לב, חשיבה ושיפוט ותפיסה חזותית. הסוגים של דמנציה יכולים להיות מסווגים כהפיכים או בלתי הפיכים. סוגים בלתי הפיכים כוללים מחלת אלצהיימר, דמנציה וסקולרית ודמנציה פרונטוטמפורלית. מצבים הפיכים יכולים להיגרם על ידי חסרים תזונתיים, בעיות בבלוטת התריס, זיהומים במוח או תופעות לוואי של תרופות.

אבחון וטיפול

אבחון של דמנציה כרוך בבדיקה גופנית יסודית, היסטוריה של המטופל וסדרה של בדיקות כדי להעריך פגיעה בזיכרון ומיומנויות חשיבה אחרות. הטיפול בדמנציה הוא בעיקר תומך. אומנם אין תרופה עבור רוב סוגי דמנציה, טיפולים מסוימים יכולים לעזור לנהל את התסמינים. זה כולל טיפולים תרופתיים למחלת אלצהיימר וטיפולים לניהול התנהגות.

הזכויות של חולי דמנציה

  • הזכות לכבוד: לחולי דמנציה יש את הזכות שיתייחסו אליהם בכבוד, ללא קשר לחומרת מצבם. זה כולל מתן הזדמנות לקבל החלטות לגבי הטיפול שלהם והפעילויות היום-יומיות ככל האפשר.
  • הזכות לטיפול הולם: לאנשים החיים עם דמנציה יש זכות לגשת לשירותי בריאות ורווחה הניתנים על ידי אנשי מקצוע שמבינים את המצב ויכולים לענות על צורכיהם. טיפול זה צריך להיות מותאם לאדם ולכבד את העדפותיו ורצונותיו.
  • הזכות לתמיכה: גישה לשירותי תמיכה היא חיונית לחולי דמנציה ולבני משפחותיהם. זה כולל ייעוץ, קבוצות תמיכה ונופשונים כדי לעזור לנהל את האתגרים הרגשיים, החברתיים והכלכליים שיכולים להתלוות למצב.
  • הזכות לקבל מידע: לחולי דמנציה יש את הזכות לקבל מידע מלא על מצבם, על טיפולים ועל התמיכה הזמינה להם. המידע צריך להימסר בצורה מובנת ונגישה.
  • הזכות להשתתפות: לחולי דמנציה צריכה להיות הזדמנות להשתתף בחיי הקהילה ולעסוק בפעילויות משמעותיות ומהנות עבורם. זה כולל גישה לפעילויות פנאי ומפגשים חברתיים שיכולים לשפר את איכות חייהם.
  • הזכות לעניינים משפטיים וכספיים: לחולי דמנציה יש את הזכות לנהל את ענייניהם המשפטיים והפיננסיים זמן רב ככל האפשר. במידת הצורך, צריכה להיות להם גישה לסיוע בקבלת החלטות או בניהול עניינים אלה באמצעות ייפוי כוח או מנגנונים משפטיים אחרים.

אם תרצו לדעת עוד, לחצו כאן למידע נוסף בנושא זכויות חולי דמנציה.

לסיכום   

דמנציה היא מצב מורכב המשפיע על מיליוני אנשים ובני משפחותיהם ברחבי העולם. הבנה של טבעה של דמנציה וזכויותיהם של אלה החיים איתה חיונית למתן טיפול המלא בחמלה, בתמיכה ובכבוד. ככל שהחברה ממשיכה להתקדם בהבנתה את המחלה ובטיפול בה, הבטחת זכויותיהם וכבודם של הנפגעים נותרה דאגה עליונה. באמצעות למידה, מודעות ומדיניות תומכת, אנו יכולים ליצור סביבה מכילה ותומכת יותר לחולי דמנציה, המאפשרת להם לחיות בכבוד ובעצמאות רבה ככל האפשר.

 

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
נגישות