למרות הידע הרב שנצבר בנושא הבריאות ותחזוקתה, כולל מה שמכונה "רפואה מונעת", ישנה עדיין הזדקקות רבה לשירותי הרפואה השונים. מחלות ומיחושים, תאונות ועוד, מביאים את רוב האוכלוסייה פעמים רבות במשך החיים, לאינטראקציה עם שירותי הרפואה. הבדיקות והטיפולים בהם מדובר, מתוחכמים ומורכבים מאוד כיום. מחד, זה טוב בהיבט היצע הפתרונות הזמין, אך מאידך, המורכבות גם מעלה את היקף הטעויות שמתרחשות. חלק מהטעויות זניח וסביר, אך אחרות, עשויות להיות מוגדרות כ"רשלנות" מקצועית. מהם סוגי המקרים הבולטים, של רשלנות רפואית?

מי מוביל?

ישנם תחומי רפואה רבים מאוד וניתן היה לחשוב, שמקרי הרשלנות הרפואית יהיו מפוזרים על פני רובם. לא בטוח שאכן כך הדבר. לפי נתוני המכון הלאומי לחקר שרותי הבריאות ומדיניות הבריאות, תחום הגינקולוגיה והמיילדות מוביל בהרבה, עם 46% מהתיקים בנושא רשלנות רפואית (על פי Ynet, 2018). לסיכום ביניים: מדובר בנושא שלא פשוט להעריך, מאחר שרשלנות רפואית היא לא דבר מוגדר באופן מוחלט. עם זאת, ניתן להתייחס כמותית להיבטי משנה מסויימים, דוגמת היקף הגשת התלונות. תוכלו לקרוא מידע נוסף כאן.

אבחון

טיפול רפואי מסודר מתחיל מאבחון וכבר כאן מתרחשות לא מעט טעויות. בעוד שישנם מקרים די ברורים וקלים לאבחון, רוב עולם האבחון עתיר מורכבות. על כל סימפטום שמקורו לכאורה פשוט, ישנם פעמים רבות מקרים, בהם הוא עשוי לנבוע ממקור נדיר ומיוחד. חלק מהסימפטומים שבאמצעותם מאבחנים, רלבנטי להיקף עצום של מחלות – חום גבוה למשל. אחרים, אינם ברורים מספיק – החולה מספק מידע מעורפל נוסח "מרגיש משהו לא בסדר עם.." או "מרגיש לא טוב". גם בדיקות מעבדה הם תחום שבו עשויות להתבצע טעויות טכניות רבות.

רפואה

מתן תרופות

תרופות הן בין אמצעי הטיפול המקובלים ביותר כיום, בין השאר בזכות היכולת לקחת אותן בצורה מהירה ומדוייקת  ובזכות ההשפעה המהירה של חלקן. מצד שני, תיתכן טעות בתרופה שניתנת, מצד הרופא או הרוקח. זו יכולה להיות גם טעות בכמויות – בכיוון של הגזמה מסוכנת או חסר שתועלתו נמוכה. סיכון משמעותי נוסף, שהוא מעין רשלנות רפואית נפוצה במיוחד, הוא שילוב תרופות שהשלכותיו לא נבדקות לעומק. רופא אחד נותן כדור X, שני רושם למיחוש אחר כדור Y והתוצאה עלולה להיות ניטרול חלק מהתועלת של אחד הכדורים והופעת סימפטומים חדשים (שאיתם יגיע החולה לרופא מומחה אחר ויזכה לטיפול במחלה שאין לו..).

טיפולים

טיפולים לא תרופתיים, כוללים כיום גם לא מעט טכניקות, שהסכנה בהן משמעותית. למשל – "כלי המשחית" של עולם הכירורגיה. דוגמא ידועה נוספת, הם הטיפולים הכימותרפיים ההרסניים בתחום הסרטן, שתופעות הלוואי שלהם פוגעות בבירור בבריאות הגוף, בניסיון לרפא את המחלה הדחופה יותר. טעויות ביישום כלים ושיטות מסוגים כאלה, עלולות לעלות ביוקר.

תחומים נקודתיים

כמובן, בתחומי הרפואה השונים, יש סיכונים מיוחדים לכל תחום בפני עצמו. בולטים למשל, תחומי רפואת השיניים, רפואת ילדים ותחום בריאות הנפש.

לסיכום

אין ספק שעדיף להיות בריא ובוודאי שלא מומלץ להיות פרנואיד, אך כדאי לשים לב לאיכות הרופאים אליהם פונים ולקחת בחשבון שטעויות קורות.