חיידק הליגיונלה

חום, ליחה, עייפות, כאבי ראש, שלשולים, הקאות ועוד, כולם סימפטומים של חיידק הליגיונלה. חיידק זה תוקף גם את מערכת הכליות, והוא עלול בהיעדר תשומת לב או טיפול- לפתח דלקת ריאות.

אבל מה צריך לדעת על החיידק הזה? וכיצד נמנעים ממנו?

אם לעולם לא שמעתם על חיידק הליגיונלה, חשוב שתדעו כי מדובר בכזה שהוגדר כחיידק ממשפחה בשם pneumophlia Legionella , בעוד ששם המחלה ידוע גם כמחלת הלגיונרים. מי שיחלה במחלה, יסבול מסימפטומים שעלולים להמשך במשך מספר שבועות, בעוד שכפי שהזכרנו: חום, בחילות הקאות, עייפות, כאבי ראש, כאבי שרירים, היעדר תיאבון ועוד: הם חלק מהסימפטומים להם גורם החיידק.

מהיכן מגיע אלינו החיידק המוזר?

כדי להתחיל להבין את המחלה, חשוב לדעת כי מדובר במחלה זיהומית שהתגלתה בפעם הראשונה בארצות הברית, בקרב אנשים שנכחו בכנס, בשנת 1976. המחלה התפרצה בבית מלון וזאת בעוד שזיהום שהתרחש עקב זיהום אוויר – מה שגרם להתפשטות המחלה. בכך התגלה כי יותר מ8,000 אנשים נדבקו בחיידק, והראו סימפטומים דומים.

על פי מחקרים שבוצעו מאז גילוי מחלת הלגיונרים ועד היום, התגלה כי ליגיונלה, מקורה מזיהומים שקיימים באוויר, אשר מגיעים אל מערכות הנשימה של בני אדם בוגרים בדרך כלל. בעוד שהאוויר שנושא טיפות מזוהמות בחיידקים – מגיע אל מערכות הנשימה ומשם גורם להדבקות במה שידוע בשם: חיידק הליגיונלה.

מי שנחשף אל ראשי מקלחת מזוהמים, מערכות מיזוג אוויר שפועלות על ידי מים או חשופות למים, מי ששואף רסיסי מים לחים, או נפגע מטיפות מים מזוהמות – עלול לחלות במחלה. נוסף לכך, המחלה ידועה גם כ"מחלת תיירים" אליה נחשפים במטוס, בשייט או בכל מקום גדול בו קבוצה גדולה של אנשים.

פגיעתו של החיידק בבני אדם מתרחשת דרך דרכי הנשימה, בעוד שהוא חודר אל הגוף על ידי טיפות מזים מזוהמות. בכך רבים נדבקים במחלה דרך שימוש באמבטיה או בג'קוזי ציבורי שאינו מחוטא.

כיצד מטפלים בחיידק?

לפני שנסביר כיצד מתמודדים עם מחלת הלגיונרים, חשוב להבין כי הדבקות בחיידק, אינה מתרחשת בשל מגע עם בני אדם, בעוד שהמחלה אינה מדבקת אלא נישאת באוויר. הבשורות הטובות הן כי ניתן להיפטר מהחיידק על ידי מים חמים. בכך אפשר לטהר מערכות מים ומיזוג אוויר, בעוד שיש לווסת את הטמפרטורה ולבחון את תנאי המגורים ואת מקום העבודה.

מלבד זאת, משך זמן המחלה אינו עולה על 14 יום, ובכל זאת יש לבדוק את הסימפטומים ולהגיע לקבלת אבחון וטיפול אצל רופא המשפחה.

איך אפשר למנוע הדבקות?

כדי למנוע ולצמצם הדבקות בחיידק כמו: ליגיונלה, יש להקפיד תמיד כי טמפרטורת המים בה אתם רוחצים, תהיה מעל 12 מעלות.

עוד רצוי להימנע משהייה במקומות ציבוריים לא סטריליים, כמו מלונות או אוניות, בעוד שיש לחדש מידי כמה שנים את הצנרת בבית הפרטי במקום העבודה, או בבניין משותף.

חשוב לשטוף את מערכות המים לאחר היעדרות ארוכה מהמקום, בעוד שיש לחטא מערכות מים ומאגרי מים משותפים.

באמצעות ביצוע כל הפעולות המטהרות את המתקנים בהם מים – תוכלו למנוע את המחלה, ובכך להגן על הגוף ולשמור על אורח חיים בריא.