לטבעונות יתרונות רבים, גם מעבר לאידיאלוגיה. וודאי ביחס לתזונה מודרנית מתועשת, עתירת סוכר ודלה בערכים מוספים ובסיבים תזונתיים. רבים בטוחים שהיא משפיעה לטובה על הבריאות, אך אחרים אינם כה משוכנעים. אם כך, האם טבעונות באמת בריאה יותר?

חלופה עדיפה

בטבעונות מדובר על הימנעות ממוצרי בעלי חיים או כאלה שמופקים מהם, כולל בשר החיות, חלב, ביצים ודבש.

למרות הדגש על מה שלא אוכלים, ישנו כמובן צורך להשלים זאת עם רכיבי מזון אחרים ואלה יהיו לרוב רכיבים בריאים, דוגמת פירות, ירקות ודגנים מלאים. יש היום הרבה מאוד חלופות טבעוניות למתכונים ואפשר למצוא מתכונים לכל דבר עם תחליפים טבעוניים, לרבות מתכונים לחנוכה. כך יוצא, שהרכיבים הלא טבעוניים במתכונים מוחלפים ברכיבים שהם גם טבעוניים וגם בריאים. התוצאה: חלופה עדיפה מבחינה בריאותית.

כנגד מחלות

"תזונה צמחונית ובכלל זה טבעונית שמתוכננות כראוי, הן בריאות, מספקות מבחינה תזונתית, וגלומים בהן יתרונות במניעת מחלות מסוימות ובטיפול בהן" – זה הוא ציטוט של איגוד התזונאים האמריקני, כפי שהוא מופיע בויקיפדיה. אם דווקא לתזונה זו יש יתרונות במניעת מחלות מסויימות, משמע שתזונה רגילה גורמת אותן. לגבי דבש, הדעה הנפוצה היא שהוא רכיב מזון בריא. ביצים מעט יותר שנויות במחלוקת. חלב ובשר חיות ללא ספק "אכילים", אך השפעותיהם הבריאותיות שנויות מאוד במחלוקת. למרות שהממסד הרפואי – מרופאים ועד תזונאיות, נוטה ליישר קו עם הרעיון לפיו הם חיוניים, קל לראות שגישה זו מלאה בחורים (קצת כמו גבינה שווייצרית. לא טבעונית).

תזונה טבעונית

בריא יותר מחלב ובשר?

גוף האדם נועד לכלול את האפשרות להיות "אוכל כל". בימים עברו, בהם לא היה זמין כמו היום שפע סוגי מזון אדיר, בכל מכולת, הייתה חשיבות לנכונות לאכול כל מה שנקרה בדרכנו. אבל היכולת לאכול דבר מה, אין פירושה שאותו רכיב מזון הוא בריא. אינספור אנשים חיים למשל על מזון מודרני, אשר מעובד באופן שמחליש מאוד את תרומתו הבריאותית. בנוסף, המדע לא מתכחש לעובדה שדגנים שאינם "מלאים", הם בפירוש פחות בריאים. כן, ניתן לחיות שנים רבות עם מזון "סוג ב" שכזה. ניתן, עד שהוא הורס את הבריאות קצת יותר מדי. הגוף לא נועד לחיות לאורך זמן, על בשר חיות וחלבן.

טבעוני תמיד בריא?

לא כל מאכל שנחשב טבעוני, הוא גם בריא. נזכיר, כי הרעיון הוא הימנעות ממוצרים מסויימים. מה אוכלים במקומם, חורג מההגדרה "טבעונות" ותלוי בכם. גם צ'יפס למשל, יכול להיחשב למנה צמחונית. בנוסף, שילובי המזונות הם נקודה קריטית בתזונה בכל מקרה. כך ש"טבעונות" זה לא אוטומטית "בריאות".

לסיכום

בשאלה מה עדיף, כדאי לקחת בחשבון שיש גם היבטים אישיים, של הבדלים בין גוף לגוף. אחת הדרכים הפשוטות ואפילו מעניינות ומהנות לענות לעצמכם אישית על כך, היא פשוט לנסות!