ההיסטוריה של צמח הקנאביס ארוכה ורצופה בתהפוכות, ביחס השלטונות והחברה אליו. גם המחקר הרפואי לגביו עדיין בהתהוות וכך גם היבטים חוקיים שונים. אחת השאלות המשמעותיות מבחינה מעשית, היא האם הקנאביס תורם פסיכולוגית או מזיק? ממכר או משחרר?

קנאביס כטיפול פסיכולוגי

הסיבה הראשונית

הסיבה הראשונית בגללה אנשים צורכים את הקנאביס (מריחואנה) כסם, היא כנראה התחושה הטובה שהוא נותן להם. מדובר בתחושה פסיכולוגית בעיקרה ומבחינה זו, הדבר דומה לטיפול פסיכולוגי עצמי, מיידי, פשוט וזול. כמובן, בראייה זו, מדובר בטיפול סימפטומטי בלבד – הוא לא משנה את האופי או את ההרגלים מהיסוד, אלא מספק הקלה זמנית מלחצים ומצוקות פסיכולוגיים, כאלה ואחרים. זאת, בשונה מטיפול שמכוון להביא לידי ריפוי קבוע, מתמשך. בשורה התחתונה, רבים השתמשו ומשתמשים בכך באופן קבוע למדי, וצורכים קנאביס בדרכים שונות, דוגמת אידוי בוופורייזר. כיום, הצטרפו אליהם גם אנשים שמקבלים טיפול רפואי חוקי בקנאביס.

 

PTSD

במצבים חמורים של הפרעת דחק פוסט טראומטית (Post-Traumatic Stress Disorder. מכונה בנסיבות מסוימות גם "הלם קרב"), החוק מתיר קבלת קנאביס רפואי כאמצעי לטיפול בסימפטומים. סימפטומים אלה, נובעים מכך שהאדם חווה מחדש את המקרה או המקרים שלהביאו למצב זה ובעקבות כך מתפתחות חרדות, כעסים ומתחים רבים, הפרעות שינה ונטייה להסתגרות.

 

דיכאון

ישנם מחקרים עדכניים, שמראים כי קנאביס אכן מועיל להפחתת דיכאון. חשוב לסייג זאת, בכך שהדבר לא מובטח ובחלק קטן מהמקרים, נמצאה דווקא הגדלה של הנטייה לדיכאון.

 

מצד שני

חשוב גם לקחת בחשבון, שעשויות להיות גם השלכות שליליות לשימוש בקנאביס, מבחינה נפשית. ראשית, ישנה סכנת ההתמכרות הנפשית לשימוש בסם זה, בדומה לשימוש במגוון סמים נוספים, בין אם זה אלכוהול, סמים קשים או מה שכלל לא נתפס כסם, החל משוקולד ועד מין. בנוסף לכך, בין תופעות הלוואי של השימוש במריחואנה, עלולה להיות גם התפתחות פסיכוזה. נקודה זו כשלעצמה, בולמת לעתים מתן אישור לשימוש בכך.

 

מצב המחקר

בשורה התחתונה, יש שני מקורות מידע לגבי השימוש בקנאביס. האחד, הם המשתמשים, שמספקים תובנות אישיות סובייקטיביות. אלא שגורמי רפואה וחוק לא מסתפקים במקור מידע זה, אלא מעוניינים להתבסס על מקור מידע שני: מחקרים. כאן העניין מתעכב ומסתרבל, לא רק מאחר שמחקרים לוקחים זמן רב, אלא גם מאחר שהמחקרים בתחום זה, עד כה, די מבלבלים. במקרים רבים הם מעלים יותר סימני שאלה מתשובות ובמקרים אחרים, מראים תוצאות לא חד משמעיות. מדוע? ישנם גורמים רבים שמשפיעים על השפעותיו הנפשיות של הקנאביס, בכלל ובנושא הדיכאון בפרט. ישנם זנים שונים של צמח זה ואופנים שונים לצריכתו וכמובן, תדירות השימוש ומידת השימוש בכל פעם. כמו כן, ישנה שאלת ההשפעה ארוכת הטווח על אנשים מבחינת נטייה (למשל) לפתח בעתיד דיכאון. כך שהתמונה המדעית, הייתה ועודנה מורכבת למדי.

 

לסיכום

כיום, קנאביס משמש לטיפול פסיכולוגי רק בהיקף מצומצם יחסית של מקרים. ייתכן, שמצב זה ישתנה בעתיד, בעקבות מחקרים ושינויים בחקיקה.